Repere Istorice

Repere istorice


Satul Bainet

Localitatea Bainet este atestata documentar intr-un hrisov din anul 1490. Ulterior satul este mentionat in mai multe documente oficiale. Dupa anul 1774 este colonizat cu cetaceni de origine germana prin introducerea administratiei austriece. Dupa 1940 prin plecarea evreilor spre orase si ulterior a germanilor in Baineti se stabilesc familii venite din nordul Bucovinei, populatia fiind in crestere. Dupa anul 1960 se produce o depopulare masiva prin plecarea populatiei tinere spre centrele urbane.

Satul Bancesti

Localitatea Bancesti apare mentionata in anul 1635 intr-un document din perioada domeniei lui Vasile Lupu care intareste satul ca proprietate a lui Dumitrasco, mare armas. In anul 1680 Bancestiul apare in inventarul manastirii Sf. Onofrei, ctitoria domnului Moldovei, Stefan Petriceicu (1672-1674 si 1683-1684). In vechea forma organizatorica localitatea a facut parte din comuna Vascauti. Prin reorganizarea teritoriului Romaniei – trecerea la judete, localitatea intra in componenta comunei Musenita.

Satul Climauti

Satul Climauti s-a format din familii de lipoveni care au fost colonizati pe mosia proprietate a Manastirii Putna. Stramosii s-au localizat aici venind dinspre Dunare si Marea Neagra pe baza unui act incheiat la 7 aprilie 1780 prin care Iosif, egumenul Manastirii Putna si reprezentantul lipovenilor stabilesc locul de asezare a satului in dumbrava la paraul Climauti pe mosia Tarnauca.

Satul Musenita

Localitatea Musenita da numele comunei. Desi in unele lucrari este prezentata ca ar avea o vechime atestata documentar cel putin egala cu cu cea a Bainetului, in documentele oficiale apare mentionata abia in anul 1808 printr-un document inocmit la Cernauti de catre Arhimandritul Isaie Balosescu, prin care indica sa se trimita 2-3 carute de la Manastirea Putna la Musenita pentru transporul painii.

Satul Vascauti

Satul Vascauti apare menitionat in anul 1650 prin actul de impartire a bunurilor ramase de la Stefan Murgulet ucis in timpul invaziei in Moldova a lui Bogdan Hmelnitki. In anul 1756 Ion Donicul da nepotului sau Ilie Starsca a patra parte din satul Vascauti , din jos de Valcinet. In anul 1793 jumatate din satul Vascauti apartinea de Manastirea Barnovschi din Iasi, ctitoria domnitorului moldovean Miron Barnovschi(1622-1629)

Satul Vicsani

Localitatea din preajama statiei de cale ferata are acelasi nume cu o asezare mai tarzie ce a primit numele unui sat vechi, atestat in timpul lui Stefan cel Mare, situat aproximativ pe locul Mitocului de azi. Actualul Vicsani este denumit si astazi de localnici “Ruda”, probabil o denumire proprie a asezarii pe paraul cu acelasi nume.

Sari la conținut